субота, 24. септембар 2016.

Igor D. Jakšić najstrozije osudjuje i apeluje:"Zabraniti finansiranje Parlamentarnih stranaka u Srbiji iz državnog budžeta"

Iz budžeta za 2016. godinu za finansiranje stranaka se lako našlo više para čak 871milion, dok Vlada štedi na kulturi, poljoprivredi, prosveti, decijem dodatku.

A najviše novca se dodeljuje strankama koje imaju najviše parlamentaraca u Skupštini - SNS,SPS,DS,SDS,PUPS-U,LDP ...

Za SNS Aleksandra Vučića, SPS Ivice Dačića, DS Bojana Pajtića, SDS Borisa Tadića i koalicije oko njih u ovoj godini biće izdvojeno čak 871 milion, dok su u 2015. godini stranke primile 802,4 miliona dinara!I dok političari rade da sebi naprave bolje, poljoprivrednici će u ovoj  godini izvrtati džepove jer je budžet resornog ministarstva umanjen za gotovo milijardu dinara. Iste će sudbine biti resor kulture i informisanja.

Svaki osvojeni mandat strankama koje su ušle u parlament donosiće mesečno od 248.000 dinara, koliko će dobijati SNS, pa do čak 644.311 dinara, koliko će sledovati Zelenoj stranci.Prema istraživanju Centra za istraživanje korupcije, stranke koje su osvojile mandate u novom sazivu parlamenta mesečno će inkasirati od 413.493 dinara pa do čak 32.534.636 dinara koliko će na raspolaganju imati najjača parlamentarna stranka SNS.Finansiranje redovnog rada političkih subjekata podrazumeva novac koji se izdvaja svake godine iz republičkog budžeta i deli strankama prema ostvarenom izbornom uspehu, odnosno broju mandata koje osvoje na izborima. Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, ova svota iznosi 0,015 odsto poreskih prihoda budžeta države. Ove godine reč je o 871 milion dinara.

Stranke koje su osvojile poslaničke mandate dobili su i novac koji je izdvojen iz budžeta za finansiranje izborne kampanje u iznosu od 464 miliona dinara.

Što su veći rashodi države(jer se oni finansiraju po rashodu koji je uvek veci a ne po prihodu), prema aktuelnom Zakonu o finansiranju političkih organizacija, i stranke dobijaju više prava. Uplate koje se strankama isplaćuju svakog meseca, do 10. u mesecu servisira Ministarstvo finansija, a isplaćuje Trezor.

U skladu s ovim zakonima mesečna primanja stranaka u parlamentu trebalo bi, u dinarima, da izgledaju ovako:* SNS (Aleksandar Vučić) – 49.270.569
* SPS (Ivica Dačić) – 9.874. 535
* DS (Bojan Pajtić) – 8.534.474
* PUPS (Milan Krkobabić) – 5.027.036
* Socijaldemokratska stranka (Boris Tadić) – 4.583.710
* JS (Dragan Marković Palma) – 3.052.129
* NS (Velimir Ilić) – 2.291.654
* SDS (Sulejman Ugljanin) – 1.654, 950
* Partija za demokratsko delovanje (Riza Halimi) – 1.143.420

 

"Ovaj procenat od 0,15 je preterano veliki pogotovo ako se uzme u obzir da  je proizvoljno određen. Nije se pošlo od toga  koje troškove stranaka mi kao građani i država želimo da pokrijemo” kaze Igor Jaksic lider "Jake Srbije".
 Donošenjem  Zakona o finansiranju političkih aktivnosti sredinom 2011. godine praktično je udvostručeno budžetsko izdvajanje za političke partije. Procenat izdvajanja je ostao isti u odnosu na prethodno rešenje – 0,15, ali se od tada računa u odnosu na rashode, a ne prihode budžeta – a troškovna strana srpske kase je uvek veća od prihodne. Ovo povećanje je bilo u direktnoj suprotnosti sa preporukama Venecijanske komisije i međunarodnim standardima o potrebi ravnoteže prihoda stranaka iz javnih i privatnih izvora. Pored toga, osim vezivanja za rashodnu stranu budžeta, povećan je procenat izdvajanja iz budžeta AP Vojvodina i lokalnih samouprava sa 0,1 na 0,15.

Lider "Jake Srbije" Igor D. Jakšić. poručuje i kaže:

"Tu se ogleda stranački interes, najviše novca  dobiće upravo ona partija koja ima najviše parlamentaraca. Bilo bi bolje da se te pare preusmere na socijalnu politiku ili u prosvetu da se deci obezbede udzbenici ili u poljoprivredu koja je znatno oštećena itd itd....toliko mogućnosti imajer smo šuplji na sve strane. Ne mislim da je dobra politika Vlade da slabije plaćamo ono od čega živimo, a da guramo novac u stranke. Smatram da treba da se ukine budzetsko finansiranje svih stranaka i da stranke predju na samofinanciranje umesto očite kradje novca poreskih obveznika kroz razne vidove.Stranke treba da troše onoliko koliko novca koliko same uprihoduju od članarina ma koliko  to mala suma novca bila.

U buducnosti "Jaka Srbija" i ja kao njen predsednik  zahtevaćemo da
Predsednik
"Jake Srbije"
Igor D. Jakšić
stranke u Srbiji ,samo treba da 
dobijaju ograničena novčana sredstva za predizborne kampanje i na tome da se završi finansiranje stranaka iz budzeta od poreskih gradjana Srbije ,koje upravo u tome i vide najveći  i najunosniji biznis  i gde se prihoduju  znatna novčana stedstva bez bojazni od propasti.

Inače izdvajanje novca iz budzeta  nije zapadni sistem finansiranja stranaka.

 Stranke na Zapadu dobijaju ograničena novčana sredstva za kampanje, a same stranke žive na osnovu donacija biznismena, članova i kompanija. To je na primer kako se finansiraju stranke u SAD.

 Zar, SNS Aleksandra Vučića, SPS Ivice Dačića, DS Bojana Pajtića, SDS Borisa Tadića i koalicije oko njih u ovoj godini biće izdvojeno čak 871 milion dinara ,treba  da se bahate sa NARODNIM PARAMA." rekao je Igor D. Jakšić.



         Info-slu
žba

"Narodna Jaka Srbija"





Нема коментара:

Најчитанији пост

ЈАКА СРБИЈА-Српска племићка породица Јакшић “Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске породицe Јакшић”

“Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске светородне породицe Јакшић” Руски форензичари су пре неколико година успели да реконст...