петак, 23. септембар 2016.

“JAKA SRBIJA”-ZABRANITI PRIVATNE IZVRŠITELJE (DRŽAVNU MAFIJU) KOJI “PO ZAKONU” PLJAČKA I OTIMA OD GRAĐANA


OVO JE JEDNO OD NAČELA ZA KOJE ĆE SE “JAKA SRBIJA” BORITI U NAREDNOM PERIODU UKIDANJE PRIVATNIH IZVRSITELJA I VRACANJE SUDSKIH IZVRSITELJA kojima se dozvoljava izvršenje SAMO SA SUDSKOM pravosnažnosti.
Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) je ekstremno naklonjen poveriocima (oni koji traže izvršenje), a najčešće su to banke, bogati, monopolisti, dok su građani prepušteni na milost i nemilost istih jer nema ko da ih zaštiti. Privatni izvršitelji su po ovom zakonu preduzetnici – jer ih plaćaju samo oni koji traže izvršenje. Zakon koji je usvojen prošle godine, ima podršku organizacije USAID (koja generalno finansira reformu pravosuđa).( USAID-ovi United States Agency for International Development ,kao sto vidite Americki, programi u Srbiji, koji se sprovode u okviru Strategije saradnje na razvoju zemlje 2013-2017 imaju za opšti cilj podršku Srbiji u njenim nastojanjima da bude demokratska i prosperitetna zemlja u potpunosti integrisana u evro-atlantske institucije. Kroz ovu Strategiju saradnje, SAD pomažu Srbiji u sprovođenju ključnih reformi neophodnih kako bi zemlja završila ekonomsku i demokratsku tranziciju u EU i druge međunarodne institucije. Strategija se fokusira na izgradnju prosperiteta i poboljšanu demokratsku praksu, što je od ključne važnosti za ciljeve integracije Srbije u evro-atlantske institucije. )
Kao argument našoj vlasti da se u državi pojave i privatni izvršitelj se navodi:ekonomska stimulacija – oni koji dobijaju pare po odrađenom poslu radiće bolje i efikasnije.Time je otvoren prostor mitu i korupciji na relaciji izvršitelj-potražilac.
Učešće USAID-a posebno je sumnjivo, jer se u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i Bugarske pojavljuju u reformi javne uprave i pravosuđa.
Privatni izvršitelji ni u jednoj zemlji Evrope nisu potpuno nezavisni od suda, dok kod nas privatni izvršitelj to jeste!Dodatni problem pravi to što kod nas nema prave regulacije njihovog rada – regulacija se vrši naknadno, tek po načinjenoj šteti.Primer: ukoliko bi krenula parnica nakon izvršenja, ona bi trajala jako dugo (tako je u praksi), dok se izvršenje sprovodi po načelu hitnosti.
Dolazi se u apsurdnu situaciju da ukoliko se nešto nezakonito otuđi, to posle jedva da može da se povrati. Izvršitelj čak ima ovlašćenje da “vrši pretres”, a u to spada i pretres lica (kao da su policajci) – Član 72.Član 68 dozvoljava izvršenje bez pravosnažnosti.Član 71 izvršitelju daje ovlašćenje da vrši izvršenje čak i van zakonom predviđenog vremena (7-22 časa) i dozvoljeno mu je da sam odredi vreme.Opet, bez ikakvog nadzora regulativnih tela!
Dužnik po ZIO ne može da traži izuzeće privatnog ili sudskog izvršitelja (npr. ako smatra da je on u sukobu interesa), a može izuzeće sudije?!Time su ozakonjena kumovsko-bratska pomaganja između izvršitelja i onog ko traži izvršenje. Privatni izvršitelj je lice koje je potpuno van nadležnosti suda!Nadležnost nad njim imaju Komora izvršitelja i ministarstvo.
Da bi dužnik osporio rad izvršitelja iz ma kog razloga, on mora da ima odluku suda, akako je privatni izvršitelj van nadležnosti suda, to je nemoguće uraditi! ZIO je neusklađen sa Zakonom o policiji.Po ZIO policija može čak i krivično da odgovara ukoliko odbije da uradi asistenciju iz ma kog razloga.S druge strane, Zakon o policiji je hijerarhijski viši u našem zakonodavstvu (a viši zakoni ukoliko postoji sukob članova postaju bitniji u slučajevima i postupa se po njima).
Po Zakonu o policiji, policija ne ukazuje pomoć pri izvršenjima fizičkim, već samo pravnim licima. ZIO dolazi u sukob sa Zakonom o obligacionim odnosima i prilikom potraživanja komunalnog duga (struja, voda, grejanje itd.).U slučaju da je komunalno preduzeće tužilo građanina i naloženo je izvršenje,građanin po ZIO nema pravo žalbe na rešenje o izvršenju, a po Zakonu o obligacionim odnosima ima!Zakon o obligacionim odnosima je hijerarhijski viši od ZIO, te se po tom zakonu i mora uvažiti žalba iako u rešenju piše da žalbe nema.
Po Zakonu o obligacionim odnosima, imovina koja je: na čuvanju, u sporu, sadrži loš ugovor ne može da bude predmet izvršenja dok se ne okonča parnični spor ili pokrene parnični spor ukoliko nije!ZIO gazi ove odredbe pa i takva imovina je predmet izvršenja.
Po Zakonu o upravnom postupku prilikom izvršenja treba birati sredstva najpovoljnijapo dužnika.ZIO potpuno oprečno insistira na sredstvima izvršenja najnepovoljnijim po dužnika.Ova dva zakona se u tim odredbama potiru a morali bi da budu usklađeni.
Privatni izvršitelji ne bi smeli da postoje jer još uvek u Srbiji ne postoji Zakon o imovinskom cenzusu.
Svaka druga zemlja koja ima privatne izvršitelje, poseduje taj zakon. Žalba, drugi pravni lekovi (podnošenje podneska, prigovora, upućenje na parnicu, zahtev za otklanjanje nepravilnosti prilikom izvršenja) ili novi dokazi koji bacaju novo svetlo na predmet,ne zaustavljaju izvršenje!
Zabranjeni su i pravni lekovi protiv rešenja ili zaključka o izvršenju (Član 39)!Time se direktno krše svi moguće zakoni koji uređuju ili definišu pravosuđe u našoj zemlji, a koji su, opet hijerarhijski viši. Po starom zakonu (Zakon o izvršnom postupku iz 2004.) čim treće lice bude upućeno na parnicu, izvršenje se odlaže do okončanja spora.
Zbog načela hitnosti i ovih pravnih zabrana trećim licima, dolazi se u apsurdnu situaciju da neko može da bude iseljen iz stana, a da posle 3-4 godine po okončanju parnice bude vraćen u njega.
I SADA JEDNA VEOMA BITNA CINJENICA U SVEMU TOME JE Član 22. ZIO zabranjuje izvršenje na imovini strane firme i stranog kapitala iako se nalaze na teritoriji Srbije (strani državljani su izuzeti).Mora da se traži posebna dozvola od suda zemlje iz koje potiče vlasnik!
Kako većina stranih firmi u Srbiji posluje kao ofšor kompanija, njih ovaj zakon očigledno ne dotiče, iako su oni najveći dužnici.Većina privatizacija u Srbiji obavljena je od strane ofšor kompanija.Imovina koja je nekada bila društveno vlasništvo i otuđena u sumnjivim privatizacijama sada je nedodirljiva. ZIO dakle u potpunosti štiti vlasnike krupnog kapitala, jer oni sa jedne strane kao poverioci mogu da sprovode izvršenje bez ikakvog sudskog nadzora, dok su sa druge strane zaštićeni od izvršenja u slučajevima kada su dužnici.
SRBIJA: “JEDINA” DRŽAVA U EVROPI U KOJOJ PRIVATNI IZVRŠITELJI “PO ZAKONU” PLJAČKAJU I OTIMAJU OD GRAĐANA
APSOLUTNO IZ PRILOŽENOG SE JASNO MOZE ZAKLJUCITI KOLIKA SE PREVARA AKTUELNE VLASTI CINI NAD GRADJANIMA SRBIJE ,DA SE MORAM ZAPITATI DA LI ZIVIMO U PERIODU TURSKE OPSADE SRBIJE ,GDE JE VLADAO HARAC I DA LI OVU DRZAVU VODI NEKI POTURICA .
IGOR JAKŠIĆ
PREDSEDNIK 
“JAKA SRBIJA”

7 коментара:

Љиљана је рекао...

Приватни извршитељи су средство уништавања срБског човека
Држава Србија је осмислила ефикасан начин да дотуче утученог, осиромашеног, обесправљеног Србина

Анониман је рекао...

Zelenašenje u ime države sa do 50% provizije. Ovo u svetu nisam čula. Rade li ti izvršitelji i za privatna lica, da se u ime Zakona vrati nezakonito oteta imovina (na ‚‚majke mi‚‚) kao i država. Izvršitelj je izvršitelj, ma ko da je ili ih skloniti kao i sve zelenaše.

Lazar Istvan је рекао...

ЈАСАМ ИМАО ПРИЛИКУ ДАСЕ СУОЧИМ СА ЈАВНИМ ИЗВРШИОЦИМАМА ЈАСАМ ОДНЕО И ДОКАЗ ДСАМ ПЛАТИО ДУГ
И ОНИ НИСУ ХТЕЛИ ДА ПРИЗНАЈУ ТАКО ДАСАМ НИСАМ ПЛАТИО . ПОСЛЕ ТОГ ДОКАЗА КОЈИ У ТО ВРЕМЕ НИСУ
ХТЕЛИ ДА ПРИХВАТАЈУ ОНИ САМИ ИЗВРШИЛИ ПОНОВНИ КОНТРОЛУ ПАСУ ДУГ СМАНЈИЛИ И ОНДАК НА ПОНОВНИ
ДОПИС НАПИЦАЛИ ДА НЕМАМ ПРАВО НИКАКВОЈ ЖАЛБИ.ИЗМЕЂУ ДВЕ ОДЛУКЕ ПО ЊИХИХОВИМ КОТРОЛИ ДУГ ЈЕ
ПРЕПОЛОВЈЕН. ТО ЈЕ ДОКАЗ ДА ОНИ НЕ ИЗНРШАБАЈУ ПРАВИЧНО РАДУ ПО СВОЈИМ ПРАВИЛИМА ПОШТО НЕМЕМО ПРАВА ЖАЛБЕ ПРЕД НИКАКВИВ ЦУДОВИМА . САДА ЧЕКАМ ИЗВРШЕЊЕ ДАМИЦЕ ДУГ ПО ЊИХОБИМ ОДЛУКАМА БИЋЕ
СКИНУТ СА ПЕНЗИЈЕ. НЕМАМ ПРАВА ЖЛБЕ ТО ЈЕ ЧИСТА ПРЕВАРА КОЈОЈ НЕ ПРИХВАТАЈУ НИКАКВЕ
ДОКАЗА КАМОЛИ ЖАЛБЕ.

Анониман је рекао...

Imala sam priliku da vidim u praksi izvršenje prinudne naplate sa tekućeg računa penzionera u korist EPS-a.
Dug EPS-u bio ukupno 12.000 a naplaćeno 28.500. Kako? Sudski izvršitelj naplati 12.000 od dela penzije i od tog iznosa za sebe uzme nagradu od 7.500 dinara. Od drugog dela penzije opet uzme 12.000 i za sebe zadrži 7.500 i tako dok ne namiri potraživanje EPS-a.
PIO fond prihvatio zahtev izvršitenja i sa tekućeg računa skida od obadva dela penzije i baš ih briga da li penzioner može da preživi mesec (o onom trećina penzije sme da se zaduži nema ništa).Penzija 34.000 a naplaćivano po 24.000 mesečno.....
Zaštitnika građana ova tema ne zanima, kaže obratite se Komori, Komora kaže da ne vidi problem i tako u krug. Nema ko da zaštiti pojedinca, država nam je postala neprijatelj.

Unknown је рекао...

anoniman....ja trenutno imam oroblem gde nemogu nikom da se zalim a problem je izvrsenje gde nikad nije bilo a dostavljeni mi troskovi od 65000.00 i to 50.000.00 samo nagrada za uspesno sprovodjenje izvrsenja a ostaloda i ne spominjem. bio sam na razgovor kod presednika suda gde mi je reko da je sud pogresio sto nisam obavesten na vreme i da imam pravo da tuzim sud ali i to je znak pitanja dal cu da uspem u tome jer sud uvek ima prednos.pa bih pito kome da se obratim za nepravilnos izvrsitelja



Unknown је рекао...

Okupacija u 26 slika...

Анониман је рекао...

SUDSKI IZVRŠITELJ POBEDIO KAKO SE KAŽE ....STIGLA MACA NA VRATANCA.....MENI SU SKINULI IYVRŠITEL SA PENZIJE DUG PO NJIHOVIM REŠENJEM ITO CEO IZNOS . NA RAČUN OD PENZIJE NIJE OSTALA
TOLIKO DA SEBI PRAVIM PROSLAVU ZA BOŽIĆ I NOVU GODINU . TAKO RADI TI IZVRŠIOCI NE INTERESUJU DALI MENI OSTALA ZA ŽIVOT . PRISILJEN DA UZMEM POZAJMICU .DA DOŽIVIM SLEDEĆU IZPLATU PENZIJE
AKO AKO JOŠ NIJE OSTALO JOŠ DUGA ........NDAM SE DA DOBIJEM PUNU ISPLATU...SADA NEBIH ČUDIO
AKO JOŠ BIĆE UMANJENO ZA RAZLIKU OD DUGA...E TAKAV NAŠ ŽAKON ZŠTITA GRAĐANJA

Најчитанији пост

ЈАКА СРБИЈА-Српска племићка породица Јакшић “Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске породицe Јакшић”

“Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске светородне породицe Јакшић” Руски форензичари су пре неколико година успели да реконст...