петак, 23. септембар 2016.

Ludilo i GENOCID nad nerodjenom i rodjenom decom Srba u Srbiji...

Na zahtev MMF-a ukida se povraćaj PDV-a za dečiju hranu i opremu
MIster "čeri paradajz" je i u ovom slučaju nekome majka a nekome maćeha i na svoju ruku poklanja otimajući od naše dece....|
Od 1. januara iduće godine, roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opemu za bebe, ali će zato biti povećan roditeljski dodatak.Ovo je, kako pišu „Večernje novosti“, samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove međunarodne institucije.
– Da bi se smanjio teret poreske administracije kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečiju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom – stoji u srpskom pismu o namerama MMF-u. Na taj način izbećiće se dodatne aktivnosti u poreskoj administraciji, koje ne spadaju u osnovne aktivnosti.
Pomešane mere
Reforma poreske uprave je već odavno u državnom „planeru“. Kako se navodi u pismo, cilj je, između ostalog, usmeriti energiju na bazične aktivnosti, dok one ostale, koje ne rezultiraju odgovarajućim prihodima, treba smanjiti. Poreska uprava procenjuje da njihovi zaposleni oko 50 odsto radnog vrmemena provode upravo radeći nebazične aktivnosti, među kojima posebno opterećenje predstavlja obračun povrata bebi PDV-a.
Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj“, kaže da prvi put čuje za ideju o ukidanju poreskih povlastica, iako je bila član grupe za izradu Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.
– Čini mi se da su potpuno pomešali dve mere. Povraćaj PDV-a je mera za smanjenje ekonomske cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku – objašnjava Soćanin za „Novosti“.
– Sada će jedna isključivati drugu, a trebalo bi da opstanu obe. Roditelji su stvarno bili zadovoljni i, po našim podacima, godišnje im je po osnovu PDV-a na bebi stvari vraćano od 12.000 do 16.000 dinara. Ne bi bilo fer da se roditeljski dodatak poveća za samo 2.000 ili 5.000 dinara, jer to ne bi kompenzovalo ukidanje povraćaja PDV-a. Država očigledno nije merila efekat koji ova mera ima. Mi smatramo da mnogo znači roditeljima koji ispunajvaju uslove da ostvare pravo na povraćaj.
Roditeljski dodatak
Roditeljski dodatak se trenutno u Srbiji isplaćuje za ukupno 60.476 dece. Za prvorođeno dete on iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto rođeno dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192,75 dinara, za treće 11.146,44, a za četvrto 14.861,77 dinara.
U julu je na ime roditeljskih dodataka isplaćeno 575.452.557 dinara.
Marko Čadež: Nije povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu jedini način da se pomažu roditelji
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da nije povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu jedini način da se pomažu roditelji.
„Postoji nekoliko načina na koji se može pomoći roditeljima. Pre svega, da imate komponentu pomoći mladim parovima što ne mora da bude uvek PDV. Način na koji je sprovođen povraćaj izuzetno je opteretio Poresku upravu i administraciju”, rekao je Čadež odgovarajući na pitanja novinara u PKS da prokomentariše ukidanje povraćaja PDV roditeljima na bebi hranu i opremu.
Čadež je takođe istakao da PKS ne učestvujemo u tome, već samo može da sugeriše načine koji bi postigli iste efekte.
“Proizvođaču je bitno da kupac ima određenu motivaciju, subvenciju da tu robu kupi”, rekao je on.
(Večernje novosti, Tanjug)
U julu je na ime roditeljskog dodatka isplaceno 575.452.557dinara
“Dva miliona evra prebacujemo direktno na račun opštine Srebrenica. Poštovani Ćamile imaćete taj novac u ponedeljak”, istakao je srpski premijer i naglasio da je ostalih tri miliona evra takođe dostupno odmah za projekte.
http://rs.n1info.com/…/Vlada-Srbije-izdvojila-pet-miliona-e…
Predsednik
"Jake Srbije"
Igor D. Jakšić

Нема коментара: