четвртак, 6. октобар 2016.

Игор Д. Јакшић - Јака Србија : КО ИЗ ВЛАСТИ КРИЈЕ ЗЛОЧИН


На јучерашњи дан навршило се 12 година од мистериозне погибије двојице гардиста Војске Србије и Црне Горе
Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић су погинули 5. октобра 2004, док су били на стражи у близини војног подземног склоништа „Караш“ у ограђеном војном простору у близини улице
Теодора Драјзнера. Обојица су имали по две прострелне и једну устрелну рану од ватреног оружја. Њихова тела пронађена су 5. октобра у 9 сати ујутро. Поред Миловановића и Јаковљевића, тога јутра је у патроли био и војник Папић. Када је Миловановић кренуо у обилазак објекта питао је Јаковљевића и Папића који од њих двојице ће ићи с њим. Према извештају независне комисије, Папић се први јавио, али је затим Јаковљевић рекао да ће ићи он, док је Папић остао на улазу.
Војници који су били у близини чули су шест појединачних хитаца, и након паузе још два или три кратка рафала. Први који су дошли до гардиста били су старији водник Марко Ковачевић и водник Иван Павловић. За то им је према изјави Врховног војног тужиоца Николе Петковића било потребно пет или шест минута
Прва истрага коју је извршила војна комисија на челу са Вуком Туфегџићем закључила је да је Јаковљевић убио Миловановића а потом извршио самоубиство, приликом чега је испаљено 20 метака. Међутим, независна комисија која је формирана на иницијативу Високог савета одбране СЦГ, на чијем челу је био Божидар Прелевић, закључила је да је гардисте убила трећа особа, а одбацила могућност да је Јаковљевић извршио самоубиство. Налазе ове комисије потврдила је и лабораторија ФБИ „Квантико“ у Вашингтону, која је након балистичког вештачења такође саопштила да је гардисте убила трећа особа. Судско-медицинско вештачење Љубише Драговића из 2008. такође одбацује могућност самоповређивања или самоубиства.
Према инфомацијама које је недавно објавио портал Инсајдер, припаднике Гардијске бригаде убила је трећа особа, показало је супервештачење обављено у САД, чиме је оспорен званични извештај да су они страдали у међусобном сукобу.
Уставни суд Србије је фебруара 2013. наложио је Вишем тужилаштву и Вишем суду у Београду да предузму све мере како би се у најкраћем року окончао преткривични поступак и открили починиоци убиства гардиста. Истрага се и даље води против непознатог починиоца, а тиме је повређено право на живот, зајемчено Уставом Србије, одлучио је Уставни суд.
У серијалу Инсајдер емитованом 4. октобра ове године, члан независне комисије која је утврдила да је гардисте убила трећа особа Бранко Сбутега је изјавио да су он и други чланови комисије добијали претње током вршења истраге и да он лично сматра да иза овог убиства стоји држава.
"Мени ниједног тренутка није било јасно због чега смо ми у том врху државног разматрања, јер ово јесте убиство пар екселанс, где држава стоји иза тога. Према томе није ту било никакве сарадње. Било је више неког неповерења и подозрења. Ја морам да вам кажем да смо ми као чланови комисије били изложени посебној врсти притисака који нису били ни мало пријатни. Рецимо, не знам како бисте се ви осећали када вам ноћу звони телефон и када вам се непознати глас с друге стране жице саопштава да они знају којим путем моја деца иду у школу. Или се јави поново неки други глас који по старој, опробаној терминологији још из времена Слободана Милошевића, те прогласи за државног издајника и страног плаћеника. Значи, наш цео рад се сматрао као атак на војску." - рекао је Сбутега за Инсајдер.
У извештају Независне комисије Душанка Гарић, судска вештакиња психологиња, између осталог наводи и следеће:
"Ако је Миловановић на питање „сине одакле је пуцано?“ одговорио „изнутра, изнутра“, а по сведоку Павловићу и „мајко мила, умрећу“, узимајући у обзир судско-медицински налаз да је Миловановић у том тренутку био свестан и могао покретати горње делове тела, могу закључити да је то лице свесно тешких задобијених рана. И децидно могу да изјавим да се тада сигурно не лаже и то што је он рекао „изнутра“ једино може да значи да не зна име тог који је пуцао. На питање „ко је пуцао“ не би рекао „изнутра, изнутра“ него би рекао „Драган Јаковљевић“ јер зна име Јаковљевића и њега познаје.
Породице Јаковљевић и Миловановић и даље чекају одговор од државних органа ко је и зашто убио њихову децу на одслужењу војног рока.
Док се овај случај не реши, ово ће бити велика срамота за државу Србију и њену војску.
Ко заташкава и ко крије починиоце овог злочина ?
Председник
Игор Д. Јакшић - "Јака Србија"

Нема коментара:

Најчитанији пост

ЈАКА СРБИЈА-Српска племићка породица Јакшић “Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске породицe Јакшић”

“Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске светородне породицe Јакшић” Руски форензичари су пре неколико година успели да реконст...