понедељак, 17. октобар 2016.

Igor D. Jakšić : Ruski premijer Dmitrij Medvedev odložio najavljenu posetu Srbiji zbog Rusko-Srpskog humanitarnog centra

Rusko-srpski centar nije vojna baza, niti špijunski centar

Pripadnici Rusko-srpskog humanitarnog centra bili su anagažovani na evakuaciji stanovništva u Obrenovcu tokom poplava 2014. godine, a u pomoć su u slučaju elementrnih nepogoda išli i u Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Od kada je 2012. godine osnovan ovaj centar ne prestaju nagađanja da se se zapravo radi o prikrivenoj ruskoj vojnoj bazi i nameri Moskve da se vojno infiltrira na ovom prostoru.

U Nišu već četiri godine radi Srpsko-ruski humanitarni centar . Objekat je, prema zvaničnoj verziji, namenjen za obuku srpskih i ruskih spasilaca i pomoć stanovništvu, a prema verzijama teroretičara zavere, špijunski centar, i tačka sporenja istočnih i zapadnih sila u Srbiji.

Otvoreno pitanje, međutim, i dalje je sporazum između Srbije i Rusije kojim bi, kao i za pripadnike NATO-a, u Srbiji prihodi i druga imovina bili izuzeti od poreza, carine i drugih dažbina, a osoblje imalo pravo slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu zemlju.

Dodeljivanje takvog statusa pripadnicima ruske strane u Rusko-srpskom humanitarnom centru ne bi promenilo ništa dramatično kada je reč o statusu Srbije prema spoljašnjim silama.

-Reč je o jednom drugom problemu – da li ova vlada vodjena Atlanskom alijansom i NATO snagama ne sme i nije joj dozvoljeno da dodeli poseban status ovoj humanitarnoj organizaciji?
-Ko stoji iza  predimenzioniranosti slike koja je stvorena, pre svega u srpskim medijima, od strane kvazi-poznavalaca problematike?
-Zašto je taj centar je predstavljen kao jedna tiha baza u formiranju ?

N
eke političke partije to koriste za svoju promociju i to je na kraju pretvoreno u slučaj u kojem se na neki način testira odnos Srbije prema Rusiji.

-Da li će to biti pitanje odlučivanja vlade na najvišem nivou kao sto je odlučeno i za NATO i potpisivanje raznih sporazuma SOFA,IPAP,NSPO...?

-Da li je baš zbog toga, ruski premijer Dmitrij Medvedev odložio najavljenu posetu Srbiji?

Predsednik "Narodne Jake Srbije"

Igor D. Jakšić


Нема коментара:

Најчитанији пост

ЈАКА СРБИЈА-Српска племићка породица Јакшић “Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске породицe Јакшић”

“Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске светородне породицe Јакшић” Руски форензичари су пре неколико година успели да реконст...