понедељак, 17. октобар 2016.

Igor D. Jakšić : Ruski premijer Dmitrij Medvedev odložio najavljenu posetu Srbiji zbog Rusko-Srpskog humanitarnog centra

Rusko-srpski centar nije vojna baza, niti špijunski centar

Pripadnici Rusko-srpskog humanitarnog centra bili su anagažovani na evakuaciji stanovništva u Obrenovcu tokom poplava 2014. godine, a u pomoć su u slučaju elementrnih nepogoda išli i u Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Od kada je 2012. godine osnovan ovaj centar ne prestaju nagađanja da se se zapravo radi o prikrivenoj ruskoj vojnoj bazi i nameri Moskve da se vojno infiltrira na ovom prostoru.

U Nišu već četiri godine radi Srpsko-ruski humanitarni centar . Objekat je, prema zvaničnoj verziji, namenjen za obuku srpskih i ruskih spasilaca i pomoć stanovništvu, a prema verzijama teroretičara zavere, špijunski centar, i tačka sporenja istočnih i zapadnih sila u Srbiji.

Otvoreno pitanje, međutim, i dalje je sporazum između Srbije i Rusije kojim bi, kao i za pripadnike NATO-a, u Srbiji prihodi i druga imovina bili izuzeti od poreza, carine i drugih dažbina, a osoblje imalo pravo slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu zemlju.

Dodeljivanje takvog statusa pripadnicima ruske strane u Rusko-srpskom humanitarnom centru ne bi promenilo ništa dramatično kada je reč o statusu Srbije prema spoljašnjim silama.

-Reč je o jednom drugom problemu – da li ova vlada vodjena Atlanskom alijansom i NATO snagama ne sme i nije joj dozvoljeno da dodeli poseban status ovoj humanitarnoj organizaciji?
-Ko stoji iza  predimenzioniranosti slike koja je stvorena, pre svega u srpskim medijima, od strane kvazi-poznavalaca problematike?
-Zašto je taj centar je predstavljen kao jedna tiha baza u formiranju ?

N
eke političke partije to koriste za svoju promociju i to je na kraju pretvoreno u slučaj u kojem se na neki način testira odnos Srbije prema Rusiji.

-Da li će to biti pitanje odlučivanja vlade na najvišem nivou kao sto je odlučeno i za NATO i potpisivanje raznih sporazuma SOFA,IPAP,NSPO...?

-Da li je baš zbog toga, ruski premijer Dmitrij Medvedev odložio najavljenu posetu Srbiji?

Predsednik "Narodne Jake Srbije"

Igor D. Jakšić


Нема коментара: