понедељак, 19. децембар 2016.

Igor D. Jakšić lider- "Jaka Srbija" :" Ukinuti komunalnu (PRIVATNU) policiju sa protiv Ustavnim ovlašćenjima ,a pritom ponižavaju i uteruju strah gradjanima kroz bahato i nasilno ponašanje i prekoračenja ovlašćenja "

S obzirom na to da je Komunalna policija u službi građana, kao i da Zakon o glavnom gradu jasno propisuje da su organi grada dužni da obaveštavaju javnost o svom radu što se u stvarnosti ne dogadja ."Jaka Srbija" će i ubuduće insistirati na objašnjenjima za razne nelogičnosti i propuste u radu Komunalne policije.
"Ustav Srbije u članu 42. jemči zaštitu podataka o ličnosti. I odlukom Ustavnog suda Srbije sa sednice od 30. maja 2012. potvrđeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti" saopštava Lider "Jake Srbije" Jakšić.
Komunalna policija prelazi dug put od "Djilasove vojske" do "privatne policije vladajuće SNS"
Odnos Komunalne policije prema građanima Beograda danas se može opisati kao strah 

i poniženje. Komunalna policija je u jednom periodu imala potpuno drugačiju ideju od ove danas: ideju da od Beograda napravi grad koji je uređen i gde se poštuju procedure. To se izgubilo onog trenutka kada se ona pretvorila u stranačku vojsku Srpske napredne stranke, kada je pred izbore zapošljeno još hiljadu komunalnih policajaca koji dobijaju veća ovlašćenja. Sav novac koji se ulaže u njih sa druge strane štedi se na račun redovne policije koja živi u bedi, koja nema sredstva za rad i kojih je na ulicama glavnog grada sve manje i manje. Odnos Komunalne policije prema svojim građanima se u nekoliko puta pokazao nedostojnim i zbog toga zahtevam ukidanje ove parapolicijske formacije u sluzbi protiv gradjana Republike Srbije .

Te, 2010. godine, uz prisustvo tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića svečano je obeležen početak rada Komunalne policije. Oni bi trebalo da građane zaštite od bahatosti pojedinca, istaknuto je tom prilikom.-" Očekujem da ćete vi promeniti izgled gradova, da ćemo zajedno na kraju našeg posla promeniti izgled Srbije, da ćemo je učiniti urednijom i bolje organizovanom" - rekao je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Da nam je tada bila ova pamet, znali bismo da očekivanja Borisa Tadića za Srbiju, od početka svog političkog angažovanja na ovamo jednostavno treba iskulirati i posmatrati ga kao jednog licemera.

Činjenica da je komunalna policija (zajedno s bus-plusom i zabranom prodaje alkohola noću) s lakoćom preživela i političke promene u poslednjih pet godina ukazuje da se ona ipak ne dâ okarakterisati niti samo kao plaćenička partijska vojska, niti samo kao mesto za zapošljavanje partijskih članova, kako je to uobičajeno (iako je ona neumljivo i jedno i drugo

Bahato i nasilno ponašanje komunalne policije postalo je pravilo koje je u poslednjem slučaju završilo smrću jednog čoveka. Time se samo potvrđuje uloga ove „parainstitucije“ kojom kapitalistička država sistemski „čisti“ svoj grad od onih koje sama stvara – od siromašnih, nepoželjnih i marginalizovanih.


Od 2012. do sredine jula ove godine, građani Beograda podneli su 439 pritužbi na rad komunalnih policajaca. Za pet godina, zbog teške povrede radne discipline, otpuštena su samo četiri komunalna policajaca


Komunalna policija najčešće se u javnosti pominje u vezi s fizičkim obračunima s građanima, zbog nelegalne ulične prodaje ili neposedovanja BusPlus karata, privođenja aktivista, sprečavanja novinarskih ekipa da obavljaju svoj posao


Po trenutno  važećim zakonima i Ustavu Srbije,Komunalna policija NEMA ovlašćenja da privodi u policijsku stanicu ili hapsi građane.Ona ima samo ovlašćenje da zadrži građanina koji je napravio prekršaj a do dolaska policije koja može samo da ga legitimiše i ništa više.
Komunalna policija nema pravo ni da traži ličnu kartu jer je to isključivo ovlašćenje policije.

Primena sile od strane komunalne policije a u situaciji kada je načinjen komunalni prekršaj vezan za neplaćanje bus karte je apsolutno nezakonito osim ako nisu fizički napadnuti ili ako sprečavaju bekstvo prekršioca sa lica mesta.

Za ovakva prekoračenja ovlašćenja ,građani treba da ih tuže i krivično i parnično.
Igor D. Jakšić

  Predsednik
"Jaka Srbija"
 Igor D. Jakšić

Нема коментара:

Најчитанији пост

ЈАКА СРБИЈА-Српска племићка породица Јакшић “Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске породицe Јакшић”

“Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске светородне породицe Јакшић” Руски форензичари су пре неколико година успели да реконст...