среда, 14. новембар 2018.

Управа "ЛАЗЕ"- ШИША ПАЦИЈЕНТЕ ЗА СТАНОВЕ! ( Време је да у ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ уђе Полиција и пореска )


Превели их жедне преко воде!
Ко хоће такозване ванстандардне услуге у "Лази" у Падинској Скели, које укључују специјалистичке прегледе неуропсихијатра, психијатра, интернисте, услуге социјалног радника, психолога, а поврх свега и фризера - то мора да плати!

На Клиничком одељењу за продужено лечење "Д", са ванстандардним услугама, у стационару Падинска Скела пацијенти морају да искеширају 1.108 динара дневно, унапред за сваки месец, иако у уговору пише да се трошкови плаћају из државне касе!  
ЖИВИ ЗИД је добио на увид уговор између Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" из Београда и пацијента из Обреновца, кога заступа привремени старатељ, психолог из Центра за социјални рад (име познато редакцији) у коме се наводи да трошкове лечења и посебне неге сноси буџет Републике Србије.
- Уговор о лечењу и посебној нези на Клиничком одељењу за продужено лечење "Д" у стационару Падинска Склела, склопљен је 1. марта 2018. године између Клинике за психијатријске болести "Др  Лаза Лазаревић" из Београда, коју заступа  в. д. директорка др Ивана Сташевић Карличић и А. Е. кога заступа привремени старатељ, психолог из Градског центра за социјални рад Обреновац, а трошкове ће сносити буџет Републике Србије, посредством Градског центра за социјални рад Обреновац, на основу сагласности надлежног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 8. децембра 2017. године - наводи се у заглављу уговора.  

У члану један овог уговора, наводи се да ће клиника обезбедити пацијенту посебну здравствену негу, одговараћи смештај и исхрану, као и одговарајући ниво здравствених услуга - специјалистичке прегледе неуропсихијатра, психијатра, интернисте, услуге социјалног радника, психолога, а поврх свега и фризера!
У члану два овог уговора се наводи да је "кориосник сагласан да за услуге плаћа цену која је утврђена важећим ценовником, по одлуци Управног одбора клинике, а која у моменту закључења уговора 1. марта 2018. године износи 1.108 динара по дану боравка! На рачун Клинике додатно се слива и џепарац за пацијента, који по члану три овог уговора уплаћује надлежно Одељење Градског центра за социјални рад у висини од 3,5 одсто од просечне зараде у Србији. Лечење се плаћа унапред за сваки месец, најкасније до петог за текући месец. Уколико је пацијент смештен после петог у месецу, дужан је да одмах, приликом смештаја, уплати износ за текући месец и доказ о уплати  достави шефу финансијске оперативе, уколико износ није плаћен директо на благајни. Клиника има право наплате законске камате уколико пацијент није платио у року. Уколико касни са уплатом дуже од пет дана, Клиника може једнострано да раскине уговор, прекине лечење и посебну негу и отпустити пацијента, а дуг да наплатити са законском каматом. У цену лечења и посебне неге нису признати: лекови који се не преписују на рецепт, лекови и помагала, који се плаћају, посета или одлазак код другог лекара, ако се плаћају, превоз специјалним возилом и друге личне жеље пацијента, које нису обухваћене уговором - пише у уговору, који је у име пацијента потписао његов привремени старатељ и в.д. директорка др Сташевић.            

Наш извор наводи да се у овом случају болнички кревет продаје и Фонду, на основу упута и пацијенту, на основу уговора!
- То је као кад би се један исти стан истовремено продао различитим купцима. Пацијенти уплаћују по 34.000 динара  месечно, а онда се то фактурише Републичком фонду за здравствено осигурање да рефундира. Тренутно око 80 пацијената плаћа ленчење, тако да се месечно инкасира 2.720.000 динара или око 23. 000 евра. Обезбеђени су им особље, које плаћа држава, као и фризер- наводи рођак пацијента, који је инсистирао на анонимности.  

Како сазнајемо, Клиника има 250 постеља у београдском сектору и 250 постеља у сектору Падинска Скела, а тренутно је у "Лази" попуњено 300 постеља.
- Пријем пацијената зависи директно од имовинског стања и везе пацијента! Уместо бесплатне помоћи и здравствене неге за све, само богати могу у "Лазу", а социјала може на Бранков мост! Болесне људе често враћају, док богате клијенте прослеђује у приватни дом др Сташевић "Долче вита". Клиничка одељења се на овај начин претварају у стационаре за продужени боравак, без сагласности министарства или Владе Србије - каже наш извор и открива да Клиника прилив од пацијената, који плаћају лечење књижи као такозвана "сопствена средства".
- То се приказује као наводна зарада од вештачења и слично. Међутим, у статуту се наводи да је "Лаза" клиника и нигде се не помиње одељење за продужени боравак "Д" и "Д1", јер ми нисмо социјална установа. Продужени боравак значи да пацијент борави док се не извештачи, поништи његова пословна способност или именује старатељ.


 -Међутим, те особе уместо неколико месеци остају заправо цео живот у "Лази"! То свакако није деинституционализација, већ стигма. Они су као затвореници у властитој кожи, без права гласа. Остављени су на милост и немилост, док је сагласност о пристанку на лечење често фиктивна - наводи наш саговорник и открива да у Падинској Скели постоје драстичне разлике у третману пацијената.  
- У стационару "С" свака соба има купатило и три пацијента, а на одељењу "Д" по осам пацијената у соби и једно купатило за 30 људи! На одељењима на спрату ради једна сестра на 25-30 пацијента, док у партеру раде две сестре и два психијатра на 30-35 пацијената. Психолози не постоје јер су пребачени у београдски сектор- тврди наш извор и истиче да тамо има посла за пореску управу, СБПОК и инспекцију рада.

в. д. директорка др Ивана Сташевић Карличић

- Треба проверити пословање у "Лази", али и у приватним домовима "Долче вита", у којима је др Ивана Сташевић до именовања за в. д. директора Клинике била власник. Питање је да ли су исплате за прековремени рад у "Лази" заправо плате за рад у њеним приватним домовима. Тамо ради и социјална радница Снежана Симовић Драганић, коју је др Ивана Сташевић Карличић именовала за свог помоћника и у "Лази" и у приватном дому. Социјална радница проналази клијенте и типује их, а остали их "пакују" у дом. Социјална радница има увид да ли  пацијент има породицу, јер мора да обавести некога да је смештен у "Лазу". Радници из "Лазе" раде и у приватним домовима др Карличић. Уговори које тамо имају су фиктивни, тачније раде на црно. Испада да директорка и пацијенте и радну снагу црпи из "Лазе". У Беоргаду има пет приватних домова "Долче вита", са око 150 особа, а смештај кошта 500 евра месечно, тако да зарада на основу просте рачунице износи 75.000 евра месечно. Питање је да ли вешерај, храна и лекови завршавају у "Долче вити", ако се зна да се у "Лази" појављује мањак? Ако могу радници зашто не би и то? Дневница у дому је 2.000 динара. То је таман 40 сати прековремено, колико им додају на платном листићу у "Лази"- каже на крају наш извор упућен у стање на овој клиници.      
Добровољно лечење потписују под седативима!

Сагласност на добровољно лечење узима се углавном од пацијената, који су, како каже наш извор, под јаким седативима и не знају шта потписују!
- Кад се освесте већ је касно, јер свако противљење повлачи казну - везивање за кревет и батине. Тако да брзо науче да ћуте и трпе. То се дешава пацијентима који немају ни кучета ни мачета, а  имају некретнине у Београду и околини. За сиротињу је резервисана инекција и онда их избацују на улицу! Као друга могућност им преостаје неки од мостова, да на њима пресуде себи...

Позивам све институције система да провере пословање здравствене установе "Др. Лаза Лазаревић" почевши од пореске управе, Управе КРИМИНАЛИСТИЧКЕ полиције , Министарство здравља...
Овакав криминал не може и не сме опстати у Србији.

                    Игор Д Јакшић
                      Председник
Живи зид - Народна Јака Србија 

Нема коментара:

Најчитанији пост

ЈАКА СРБИЈА-Српска племићка породица Јакшић “Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске породицe Јакшић”

“Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске светородне породицe Јакшић” Руски форензичари су пре неколико година успели да реконст...