четвртак, 27. октобар 2016.

Igor D. Jakšić-"JAKA SRBIJA": ALARMANTNO-SRPSKO ŠKOLSTVO POD UDAROM HRVATSKIH I NEMAČKIH IZDAVAČA

-udžbenik za 6. razred osnovne škole uči decu da su od Albanaca Srbi oteli Kosovo!

Da je prosveta u Srbiji, poslednjih decenija pala na niske grane, znaju i vrapci. No, ono sto se dogadja " iza kulisa " jeste kudikamo opasnije - duhovno raslojavanje i pogibelj srpske dece i omladine. Ranije smo imali jednog licenciranog izdavaca svih udzbenika, i to je bilo vise no dobro kako za nasu decu, tako i prosvetne radnike, budzet republike i same roditelje.
Medjutim jedna mocna hrvatska firma je preuzela vise od 40% srpskog trzista udzbenika, i plasirala svoje. Na srpskom trzistu vlada haos, cak 79 firmi - izdavaca skolske literature, kradu, prepisuju, i preslikavaju nasa izdanja, na kojima su srpski strucnjaci radili godinama . Vodeci hrvatski izdavac, gle cuda, nastupa pod imenom BIGZ, nekadasnjeg vodeceg srpskog izdavaca. Da zlo bude vece, gle cuda , svoje " prste " su umesali i Nemci, sa svojom izdavackom kucom      " KLET " rame uz rame sa jos jednom  manje poznatom hrvatskom firmom  " PROFIL INTERNACIONAL ". Sve ovo dabome, dopustila je srpska vlada, izlazeci u susret Dejvidu Mekalisteru, izvestiocu EU za Srbiju, koji je decidno zahtevao povlacenje Nacrta zakona o udzbenicima iz skupstinske procedure, nazivajuci ga " otezacajucim za zivot ulagaca " . Prevedeno, od ovdasnje vlasti se trazilo da " u uzburkanom moru prosvete u Srbiji dodatno ne talasaju " i time sprecavaju bahato i besprizorno bogacenje Hrvata i Nemaca preko kicme srpskih roditelja i dece,na sta je trenutna Srpska vlast pristala bez pogovora  . Ovim je omoguceno da ionako los prosvetni sistem, postane jos gori, te da nam " vekovni prijatelji " kroz ratove, bombardovanje i genocid, sada kroje istoriju, jezik, pisuci sta im odgovara, namecuci nasim prosvetnim radnicima da iz " barustine" ponudjenih kvazi informacija " odaberu najprikladnije. Zapravo, ostavljen je prostor svakom pojedinacnom prosvetaru da prema sopstvenom nahodjenju, aspiracijama i zelji odabere skolski materijal i to prezentuje ucenicima. Kakvo zameseteljstvo ce iz toga proisteci, imacemo prilike da vidimo, no dobrobiti za nasu naciju, nas podmladak svakako - ne. Prema tim EU izvestajima, nas " udzbenicki kolac " vredan je citavih 200 miliona evra !! A obzirom na 79 izdavaca - pirana, tesko da ce od njega ista ostati. Valja pomenuti da je u svakoj, iole ozbiljnijoj drzavi, te i pomenutoj EU, sistem vojske, policije, zdravstva i prosvete pod najvisom drzavnom zastitom. Kod nas je situacija - obrnuta. Iliti - obratna, ako vec pisemo po " hrvatskim " merilima tj.udzbenicima. Primer, slicne situacije imamo u Rumuniji, kad je svojevremeno nemacki izdavac otkupio vodeceg rumunskog izdavaca udzbenika, i zapoceo prevodjenje nemackih sadrzaja, za rumunsku decu. Medjutim, naisli su na snazan otpor javnosti, te su se brze - bolje povukli sa rumunskog trzista. Gotovo istovetna situacija je bila i u Madjarskoj...
Na udaru je sada Srbija. Sa sve Hrvatskim i Nemackim izdavacima. Hoce li vrhuska ove vlasti, u pohlepi , i prodaji jos malo " pokustva " kojeg je u Srba ostalo, te i trziste udzbenika dati onim " ko da vise " , premda je trenutna situacija vise no kataklizmicna., ili pak osvesceni ostaviti makar buducnost nase dece, osiguranim kroz jezik, kulturu, istoriju " Serbije i Srbalja ", te doneti zakon po kom moze postojati SAMO JEDAN LICENCIRANI IZDAVAC UDZBENIKA.

Premda je trenutna situacija vise no kataklizmicna. Ovo prostituisanje nase jadne zemlje se - mora zaustaviti. Prodaja svega sto cini kicmu srskog naroda - vera, kucni prag, porodica. Dok nam seku sestovekovni hrast, potapaju svetinje, moramo stati u branik, a ponajvise neduznih bica, nase dece.

“JAKA SRBIJA”  CE SE BORITI ZA  JEDNOG,DOMACEG, LICENCIRANOG IZDAVACA UDZBENIKA I NASTAVNIH SREDSTAVA POD STROGOM KONTROLOM DRZAVE

MI  CEMO ZAUSTAVITI OBRAZOVNO, PROSVETNO,DUHOVNO, MORALNO I MATERIJALNO PROPADANJE SRPSKOG BICA.

    Predsednik
   "Jaka Srbija"
    Igor D. Jakšić 

Нема коментара: