уторак, 3. децембар 2019.

SKANDALOZNO-STUPILO NA SNAGU: Ako uvredite, ometate ili napadnete izvršitelja, preti vam višegodišnja kazna zatvora


Uvreda upućena policajcu ili vojniku na dužnosti, ometanje inspektora u kontroli ili napad na javnog beležnika, tužioca ili sudiju, skuplje nego pre, koštaće sve koji se na to usude od 1. decembra.




Boljoj pravnoj zaštiti službenih lica naročito se raduju narodu neomiljeni – izvršitelji.
„To daje neku veću sigurnost da ja znam da sam potpuno zaštićena kada izađem na teren. Imali smo do sada različite organizacije koje provociraju, verbalno napadaju, psuju, vređaju, šikaniraju, na različite načine nas ponižavaju“, kaže Snežana Petrović iz Komore javnih izvršitelja.
                                          ZAKLETVA PRIVATNIH IZVRŠITELJA


                                   OVAKO SE PRUŽA OTPOR IZVRŠITELJIMA
Ne bi smelo da bude ni obrnuto. Status koji uživaju službena lica ne daje im za pravo da se prema građanima ophode neprimereno.
„Postoji mogućnost da se učinilac krivičnog dela učenjenog na štetu službenog lica oslobodi od kazne ukoliko je bio izazvan nezakonitim ili grubim ponašenjem službenog lica. Osim toga, službeno lice takođe može krivično odgovarati“, kaže Snežana Bjelogrlić, predsednica Društva sudija Srbije.
U službena lica, međutim, nisu ušle profesije koje su prethodnih godina ukazivale da su zbog učestalih napada ugrožene. Taj status nisu dobili lekari, advokati, novinari, prosvetni i socijalni radnici.
Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže da spisak službenih lica nije proširen, ali da sada postoji profesija od javnog značaja.
Navodi da su novinari tipični predstavnici profesije od javnog značaja, tako da pojedine kategorije koje obavljaju poslove od javnog značaja dobijaju strožu zaštitu prema Krivičnom zakoniku.
„I vozači GSP-a i taksisti traže da budu službena lica. Ono što bi vozač gradskog saobraćajnog kada napravi neki prestup u okviru svog rada što je za disciplinski prekršaj u okviru GSP-a, sada bi bilo krivično delo zloupotreba službenog položaja ili neko drugo krivično delo koje tretira posebno službena lica“, kaže Radomir Ilić.
Ako se proglasi krivim za pretnju ili napad na službeno lice, iza rešetaka će provesti najviše pet godina, ako službeno lice lakše povredi, u zatvoru će provesti između dve i osam godina, dok je za nanošenje teških telesnih povreda, najveća kazna 12 godina zatvora.

Нема коментара:

Најчитанији пост

ЈАКА СРБИЈА-Српска племићка породица Јакшић “Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске породицe Јакшић”

“Иван IV Грозни, први Pуски цар,потомaк српске светородне породицe Јакшић” Руски форензичари су пре неколико година успели да реконст...